Lancering Toolbox Natuurinclusief Bouwen

Vogelbescherming maakte in 2019 samen met diverse partners de digitale Toolbox Natuurinclusief Bouwen. Iedereen die betrokken is bij bouwen, renoveren en het ontwikkelen van gebieden krijgt hiermee gratis praktische handvatten voor meer biodiversiteit in de stad.

Huismus / Pixabay

Nieuwe samenwerking

In 2019 slaan Ballast Nedam Development en Vogelbescherming de handen ineen. Samen gaan ze aan de slag om vogels en natuur een plek in de stad te geven. Door gezamenlijk in de nieuwbouwwijk Berckelbosch in Eindhoven een vogelvriendelijke omgeving te creëren, krijgen vogels hier alle kans om te leven. Ook de nieuwe bewoners worden hierbij betrokken.

En de winnaar is…

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2019 van Vogelbescherming en Zoogdiervereniging is gewonnen door Triodos De Reehorst in Zeist. De projecten Genderdal in Eindhoven en Happy Days in Zoetermeer wonnen in de categorie herinrichting en ontwerp. De Award werd uitgereikt door Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel en Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland. Dat gebeurde op het symposium ‘Biodiversiteit en Leefgebieden 2019’ van de provincie Noord-Brabant.

Water en schaduw voor tuinvogels

Door de warme, droge zomer komen (jonge) vogels in de problemen en Vogelbescherming vraagt iedereen met een tuin of balkon om water neer te zetten, een minivijver aan te leggen of voor schaduw boven nesten te zorgen. De foto’s met hulpacties stromen binnen, dus de kans is groot dat veel vogels op deze manier de droge  zomer door gesleept zijn.

Bloemen in de stad / Jip Louwe Kooijmans

Stadsvogeladviseurs

Verspreid over heel Nederland waren in 2019 zo'n 55 vrijwillige Stadsvogeladviseurs actief. Zij enthousiasmeerden, informeerden en adviseerden partijen in de stad over hoe vogels te beschermen. Voor sommige vogelsoorten is de bebouwde kom het belangrijkste deel van hun leefgebied. Dat is dan ook de plaats waar bescherming van deze soorten het meest zinvol is.

Koolmees / Pixabay

Tuinvogelconsulenten

Al sinds 2009 heeft Vogelbescherming een netwerk van Tuinvogelconsulenten. Zij helpen bij het vogelvriendelijk maken van tuinen. Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar een steeds grotere groep van Tuinvogelconsulenten.